Travian Odgovori

Započnimo s pitanjima

Pretraga po pitanjima

Da biste pronašli odgovor, odaberite glavnu kategoriju i zatim podkategorije dok se ne pojavi odgovor. U slučaju da ne pronađete odgovor koji vam je potreban, možete nas kontaktirati.

Imam pitanje o...

Malo detaljnije:

Pretraga po sadržaju

Ako preferirate pretragu po shemi stranice kao na većini drugih stranica? Nema problema, samo koristite navigaciju da biste pronašli svoj odgovor.

Dejstvo artefakta

Artefakti su moćni predmeti koje је napravilo drevno pleme Natara i daju veliku moć onima koji ih posjeduju.

Artefakti se mogu podijeliti prema području djelovanja: oni koji djeluju na selo u kojem se nalaze i na one koji djeluju na cijeli nalog.

Postoji mnogo vrsta artefakata koji su detaljnije objašnjeni kasnije na ovoj stranici. U većini slučajeva postoje mali (oni koji djeluju na selo), veliki (djeluju na cijeli nalog) i jedinstveni (koji također djeluju na cijeli nalog) artefakte istog tipa.

Na običnim serverima, artefakti se pojavljuju usred igre i nalaze se u natarskim selima.

Postoje dva načina za osvajanje artefakata:

1. Možete ih osvojiti sa herojem. Na sljedećim stranicama saznajte kako ih osvojiti od Natara ili od drugih igrača. Ovu metodu možete koristiti sve dok imate manje od 3 artefakta. Također, možete osvojiti samo jedan artefakt koji djeluje na cijeli nalog ako ga već nemate. Izuzetak je ako osvajate artefakte od sebe.

2. Možete osvojiti selo u kojem se nalazi arteakt. To vam može omogućiti da imate više artefakata.

Čak i ako imate više artefakata, maksimalno 3 mogu biti aktivna, od kojih samo 1 može djelovati na cijeli nalog. U slučaju da su među tri najstarija artefakta dva artefakta koja djeluju na cijeli nalog, najstariji će biti aktivan. Ako igrač ima 3 artefakta koja djeluju na selo i osvoji četvrti koji djeluje na nalog, treći (najnoviji) artefakt koji djeluje na selo će se deaktivirati i novoosvojeni koji djeluje na nalog biti aktivan nakon odbrojavanja.

Artefakti sa učinkom na selo imaju prednost u odnosu na onaj sa učinkom na nalog. Zato se efekti ovih artefakata ne dodaju jedan na drugi.

Na specijalnom rođendanskom serveru (kao što je Path to Pandora), ne postoje artefakti, već regije s drevnim moćima koje imaju isti efekat. Pogledajte sljedeći link za više informacija o regijama i njihovim moćima.

Arhitekta

Stronger buildings

Građevine su izdržljivije prilikom napada katapultima i ovnovima. Ne djeluje na Svjetsko čudo, ali djeluje na ostatak naloga i sve ostale građevine u selu sa Svjetskim čudom.

 • Mali (djeluje na selo) – 4x izdržljivije
 • Veliki (djeluje na nalog) – 3x izdržljivije
 • Posebni (djeluje na nalog) – 5x izdržljivije

Brža vojska

Stronger buildings

Jedinice putuju brže.

 • Mali – 2x brže
 • Veliki – 1,5x brže
 • Posebni – 2x brže

Bolji izviđači

Stronger buildings

Izvidnici, Tragači i Equites Legati su bolji u izviđanju i obrani od špijunskih napada. Svi izvidnici u selu, kao i oni poslani iz tog sela u izviđanje, su pod utjecajem ovog artefakta. Usto, možete vidjeti s kojim jedinicama vas netko napada, ali ne i s koliko njih.

 • Mali – 5x bolji
 • Veliki – 3x bolji
 • Posebni – 10x bolji

Manja potrošnja hrane

Stronger buildings

Jedinice konzumiraju manje hrane.

 • Mali – 50% manja potrošnja
 • Veliki – 25% manja potrošnja
 • Posebni – 50% manja potrošnja

Brža obuka

Stronger buildings

Jedinice se treniraju brže.

 • Mali – 50% kraća obuka
 • Veliki – 25% kraća obuka
 • Posebni – 50% kraća obuka

Plan za veliko skladište

Stronger buildings

Daje vam mogućnost da gradite velika skladišta i velike silose.

Sklonište/slučajni cilj

Stronger buildings

Artefakt povećava kapacitet skloništa resursa i čini da neprijateljski katapulti prilikom napada pucaju nasumično. Svjetsko čudo je uvijek moguće naciljati i pogoditi.

Ludi artefakt

Stronger buildings

Ovaj artefakt mijenja učinak svakih 24 sata i može imati učinak bilo kojeg od drugih artefakta, osim plana za veliko skladište/silos. Također, može djelovati i na selo i na cijeli račun što se nasumično određuje svakih 24 sata.

Učinak normalnog ludog artefakta može biti i negativan, recimo, jedinice mogu trošiti više hrane ili se sporije kretati. Posebni ludi artefakt može imati samo pozitivan učinak, ali magnituda je i dalje nasumična. Na primjer, može povećati brzinu za 1% i slično.

 • Normalni-moguće negativno djelovanje.
 • Posebni-samo pozitivno djelovanje.

Jeste li zadovoljni odgovorom na pitanje?

Da   Neutralno   Ne